Květiny známe spíše jako dekoraci, která zdobí náš byt i zahrádku. Zatímco nad zeleninovým salátem s bylinkami se už nikdo nepozastaví, květiny zařazeny do jídelníčku jsou stále nezvyklé. S jedlými květinami v podobě salátů se můžete setkat v luxusních restauracích. Například begónie mají ovocnou příchuť. Pro mnoho lidí může konzumace květin představovat stále velkou neznámou, ale už v dřívějších dobách naši předkové znali jejich chuť i zdraví prospěšné vlastnosti.
Kytky v kuchyni
Některé kytky jsou chutné samo o sobě a jiné potřebují trochu přikořenit. O tom, že existují řízky z bezu nebo med z pampelišek asi psát nemusím. Mimo to si můžete pochutnat třeba na růži, ibišku, sedmikráskách, fialkách, šeříku, karafiátu a dalších. Sama mám doma ve své sbírce marmeládu z růže, ale nebudu vás napínat a provedu vás i jinými dobrotami z květin. Pokud si chcete dopřát krásnou a zdravou pochoutku, doporučuje se používat kytky, pěstované v čistém prostředí. Nejlépe z vlastní zahrádky nebo si je domů přineste z procházky někde na čerstvém vzduchu, nikoliv natrhané u cesty. Pozor si dejte i na květiny z květinářství, které mohou být chemicky ošetřené. Takové pak už používejte skutečně pouze jako dekoraci, která zkrášlí váš domov.
Fialky se používají k přípravě čaje, salátů, želatiny, palačinek i pudingů. Lístky i květy této voňavé květinky se už dříve namáčely do bílku a obalovaly v cukru. Takto se nechaly uschnout a jedly se jako cukroví.
Sedmikrásky obsahují značné množství minerálů a vitamínů. Mimo jiné svědčí zraku i dýchacímu ústrojí. Sedmikrásky se hodí jak pro přípravu čaje tak salátů.
Květy ibišku se hodí do čaje, který se dá pít teplý i studený. Je možné ho přisladit trochou medu.
Květy růže jsou výborné pro výrobu sirupů, marmelád, salátů i čaje. Hodí se na zdobení zákusků, dortů a pohárů. Chutnají sladce a obsahují vitamín C.
Náš tip
Drobnější kvítky je možné nechat zmrznout do kostky ledu a použít je, jako efektivní dekoraci a přísadu do nápojů.
Fotografie publikována se svolením Gualberto107 Photography/ FreeDigitalPhotos.net
Komentáře