Krémová mrkvová polévka s bazalkou

Krémová mrkvová polévkaMnoho lidí se ošklíbá nad polévkami, které mají krémovou konzistenci. Dřív jsem si také myslela, že v polévce musím mít nějaké kousky určené ke kousání. Ale pak jsem vyzkoušela krémové polévky, které jsou oblíbené v Anglii a propadla jsem jejím kouzlům. Je to příjemná změna a na klasické polévky jsem určitě nezanevřela. Ty krémové jsou chutné, zdravé a hlavně rychlé. Energeticky i méně náročné a proto jimi můžete zahnat i večerní hlad, když už se nechcete nezdravě nacpávat. Dnes vám přináším recept na krémovou mrkvovou polévku, kterou si navíc můžete obohatit o bylinky. V mém případě je to bazalka.

Potřebné ingredience

  • Mrkev – 0,5 kg
  • Mořská sůl, pepř
  • Polévkové koření nebo bujon
  • Lístky bazalky

Postup přípravy

Očištěnou mrkev dáme krátce povařit do osolené vody, kde přidáme i koření mimo pepře. Ten si necháme až nakonec. Nevaříme zbytečně dlouho, abychom neztratili vitamíny a důležité živiny. Jen do změknutí mrkvičky. Menší kousky stačí nechat 10 minut projít varem. Ke konci vaření přihodíme i lístky bazalky. Množství se řídí tím, jak moc máte rádi bazalku. Můžete přidat libeček nebo jiné bylinky, které doma máte a hodí se, pro přípravu polévek. Celý obsah kastrůlku rozmixujeme v mixéru nebo tyčovým mixérem a podle potřeby zředíme mlékem. To může být i rostlinné. Přidáme lžíci másla nebo pár kapek olivového oleje a ještě prohřejeme. Není zde přítomná mouka, takže se jedná o dietní, výživné a přitom syté jídlo. Já si na talíři ještě ráda polévku posypu mletými oříšky nebo lněnými semínky.

Tip na zdravou zeleninovou polévku

Pokud vám přece jen nejde krémová polévka pod nos, můžete si uvařit hustou zeleninovou polévku. Část zeleniny odeberete a rozmixujete na kaši a tu pak vlijete do klasické zeleninové polévky. Tím polévka získá krásnou barvu a hutnější konzistenci bez nutnosti zahušťovat moukou. Přidáte máslo a promícháte. Hotovo. Můžete servírovat.

Fotografie publikována se svolením voraorn Photography Photography/FreeDigitalPhotos.net

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.