Mimo to, že červená řepa učiní bábovku vláčnou, zajistí také příjem vlákniny. O červené řepě je všeobecně známo, že je velmi zdravá. V kombinaci s kakaem a čokoládou se vám bude takový moučník doslova rozplývat na jazyku.
Použité ingredience
- 350 g rozmixované nebo jemně strouhané červené řepy (použila jsem pečenou, může být i vařená nebo syrová, ale množství je u syrové pak jiné)
- 50 ml olivového oleje (nebo jiný)
- 4 kusy vajec (použila jsem větší vejce, menších dejte raději 5 kusů )
- 60 g Xylitolu nebo jiné sladidlo (můžete dát víc, pokud máte raději sladší moučníky)
- 2 polévkové lžíce vanilkové esence
- 35 g čokoládový protein (nemusí být, pak ale přidejte 5 g sladidla navíc a více kakaa)
- 30 g kakao
- 110 g hladké špaldové mouky
- 20 g kokosové mouky
- 1 kávová lžička jedlé sody nebo prášek do pečiva
- 50 g čokoládové čočky nebo hrubo nastrouhaná čokoláda
Jak na to?
- Vejce vyšlehám s Xylitolem do pěny
- Pak přidám olej a po troškách vmíchám rozmixovanou červenou řepu
- Na řadu přichází suché ingredience
- V závěru vmíchám jemně čokoládovou čočku (strouhanou čokoládu)
- Těsto naliji do vymazané a vysypané formy a vložím do předem vyhřáté trouby
- Pekla jsem na 160 stupňů / 50 minut a poté ještě 10 minut na 190 stupňů v obyčejné elektrické troubě
Hotovou bábovku je možné polít čokoládou nebo třeba krémem z červené řepy (mascarpone, řepové pyré, vanilka, xylitol) ale i jiným. Fantazii se meze nekladou. Případně stačí jen pocukrovat a podávat s jogurtem nebo kopečkem šlehačky. Já jsem polela čokoládou a posypala sušenými drcenými jahodami.
Přeji dobré chutnání
Komentáře