Veganská houbová paštika

Tato paštika vás mile překvapí svou chutí. Opravdu je výtečná a doporučuji vyzkoušet. Hodí se jak s pečivem, tak do slaných palačinek a nádivek, ale i pod maso. Jedinou nevýhodou je, že v lednici vydrží maximálně 4 dny – déle skladovat nedoporučuji. Leda byste paštiku ještě sterilovali. Uvedené množství odpovídá dvěma 200 ml skleničkám.

Použité ingredience

  • 1 šalotka
  • 100 g kešu
  • 2 polévkové lžíce tmavé sójové omáčky
  • Sůl a pepř dochucení
  • Tymián
  • 250 g hnědých žampiónů (nebo jiné houby)
  • Mletý kmín
  • 1 kávová lžička lahůdkového droždí
  • Olej
  • 30 ml sójové, ovesné nebo mandlové smetany
  • Maličko vody na dušení hub

Postup

  • Nejdříve si na dvě hodiny namočím kešu
  • Nakrájím si šalotku a připravím také houby
  • Na troše oleje orestuji šalotku a přidám houby
  • Po chvíli restování přidám koření: mletý kmín podle chuti, tymián, sójovou omáčku, pepř a podleji vodou
  • Tekutinu nechám zredukovat
  • Houbovou směs vložím do mixéru a přidám 30 ml rostlinné smetany
  • Sliju vodu z kešu a přidám rovněž do mixéru
  • Vše společně mixuji do krémové (paštikové) konzistence – podle potřeby dochutím ještě solí, případně kořením a přidám lahůdkové droždí – znovu krátce promixuji
  • Směsí plním připravené skleničky a skladuji v lednici

TIP: Místo kešu lze použít i vlašské ořechy, bezvadné jsou také mandle nebo pekanové ořechy. Pouze ořechy namáčejte déle (6 – 8 hodin). Experimentovat můžete i s bylinkami a kořením.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.