Tato paštika vás mile překvapí svou chutí. Opravdu je výtečná a doporučuji vyzkoušet. Hodí se jak s pečivem, tak do slaných palačinek a nádivek, ale i pod maso. Jedinou nevýhodou je, že v lednici vydrží maximálně 4 dny – déle skladovat nedoporučuji. Leda byste paštiku ještě sterilovali. Uvedené množství odpovídá dvěma 200 ml skleničkám.
Použité ingredience
- 1 šalotka
- 100 g kešu
- 2 polévkové lžíce tmavé sójové omáčky
- Sůl a pepř dochucení
- Tymián
- 250 g hnědých žampiónů (nebo jiné houby)
- Mletý kmín
- 1 kávová lžička lahůdkového droždí
- Olej
- 30 ml sójové, ovesné nebo mandlové smetany
- Maličko vody na dušení hub
Postup
- Nejdříve si na dvě hodiny namočím kešu
- Nakrájím si šalotku a připravím také houby
- Na troše oleje orestuji šalotku a přidám houby
- Po chvíli restování přidám koření: mletý kmín podle chuti, tymián, sójovou omáčku, pepř a podleji vodou
- Tekutinu nechám zredukovat
- Houbovou směs vložím do mixéru a přidám 30 ml rostlinné smetany
- Sliju vodu z kešu a přidám rovněž do mixéru
- Vše společně mixuji do krémové (paštikové) konzistence – podle potřeby dochutím ještě solí, případně kořením a přidám lahůdkové droždí – znovu krátce promixuji
- Směsí plním připravené skleničky a skladuji v lednici
TIP: Místo kešu lze použít i vlašské ořechy, bezvadné jsou také mandle nebo pekanové ořechy. Pouze ořechy namáčejte déle (6 – 8 hodin). Experimentovat můžete i s bylinkami a kořením.
Komentáře