Mák je znám tím, že obsahuje velké množství vápníku, ale najdeme v něm i hořčík a železo. Ačkoli má více vápníku než mléko, má nižší vstřebatelnost. Přesto patří mezi tzv. superpotraviny, které jsou u nás běžně dostupné. Pokud máte mák pravidelně ve své stravě, pak děláte dobře. Je to zdroj síly a vitality, obsahuje bílkoviny, zlepšuje paměť, má uklidňující účinky.
Způsobů, jak mák využít v gastronomii existuje nespočet. Nejčastěji ho však používáme do moučníků – na buchty, koláče, posyp na pečivo. My si dnes společně připravíme makové muffiny, kde není potřeba použít mouku.
Recept na makové muffiny
- Doba přípravy: 10 minut
- Doba pečení: 30 minut
- Doba celkem: 40 minut
- Náročnost: snadné
- Počet porcí: 12 ks
Použité ingredience
- 100g mletého máku
- 2 větší vejce
- 200 g vanilkového proteinového pudinku (hotový výrobek nebo si jej předem uvařte)
- Půl kávové lžičky prášku do pečiva
- Libovolné ovoce
Postup přípravy
- V misce si vyšleháme do pěny dvě vajíčka a vmícháme lehce i pudink
- Do hmoty začneme přisypávat mletý mák a prášek do pečiva
- Připravíme si silikonové formičky na muffiny a těsto naplníme zhruba do poloviny
- Přidáme libovolné ovoce (já jsem použila maliny) a poté ovoce přikryjeme ještě troškou makového těsta
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C / přibližně 30 minut
- Hotové muffiny necháme vychladnout, vyklopíme z formiček a libovolně ještě zdobíme
Jak si muffiny víc vychutnat
K máku se hodí švestky, povidla, ale i jiné druhy ovoce a marmelád. Chuť muffinů můžete změnit i záměnou vanilkového pudinku za jiný: čokoládový, karamelový, jahodový. Jeden recept a pokaždé jiná příchuť. Muffiny můžete podávat také s kopečkem tvarohového krému, politý čokoládou nebo ovocným rozvarem.
Výhody těchto muffinů
- Jedná se o bezlepkový moučník
- Jsou snadno a rychle připravené
- Mlsáte bez výčitek – mají nižší glykemický index a méně kalorií
- Jsou úžasně měkké a vláčné
Komentáře