Doma připravované jídlo s láskou a vědomím, co vše tam dáváme, nelze ničím nahradit. I když osobně nemám proti běžnému pečivu větší výhrady, raději si jej připravuji doma. Ať už z běžné mouky, bezlepkové mouky nebo jako v tomto případě, zcela bez mouky. V dnešním receptu mouku nahradí jemné jáhlové vločky, které jsou přirozeně bezlepkovou potravinou.
Placky navíc obsahují bílkoviny, takové jídlo vás nejen zasytí na delší dobu, ale zároveň podporuje vaší snahu o hubnutí. Také vám nekolísá krevní cukr jako na horské dráze, tudíž vás nepřepadají nutkavé chutě.
Recept na Cottage placky se strouhaným sýrem a semínky
- Doba přípravy: 15 minut
- Doba pečení: 20 minut
- Doba celkem: 35 minut
- Náročnost: snadné
- Počet porcí: 8 kusů
Použité ingredience
- 300 g Cottage
- 1 větší vejce (+ trochu vajíčka na potření)
- 3 polévkové lžíce drobných semínek (lněná, sezamová, slunečnicová) + semínka na posyp, zde mohou být i dýňová
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 70 g strouhaná mozzarella a cheddar
- 50 g jemných jáhlových vloček
- ½ kávové lžičky soli
Postup přípravy
- Nejdříve si smícháme Cottage a vajíčko, poté přidáme další suroviny
- Vypracujeme v hustou masu, kterou nabíráme mokrou polévkovou lžíci a klademe kopečky na plech s pečícím papírem – dbáme na dostatečný odstup, protože se kopečky při pečení rozlijí do stran
- Na plechu tyto houstičky ještě pomašlujeme vajíčkem a hustě posypeme semínky a vložíme do předem vyhřáté trouby
- Pečeme na 180°C / přibližně 20 minut
- Po upečení 15-20 minut vyčkáme a teprve poté přemístíme na mřížku zcela vychladnout
S čím placičky podávat?
Placičky nahrazují běžné pečivo, tudíž je lze přikusovat k salátu, polévce, míchaným vejcím, podávat s nějakou pomazánkou, šunkou, lososem apod. Zkrátka všude tam, kde používáte housky či rohlíky.
Komentáře