Pojmenování frittata vzniklo z italského friggere (smažit nebo smažené). Jedná se o tepelnou úpravu vajec a zahrnuje vejce sázená, smažená a vaječnou omeletu. Zjednodušeně, je to italské jídlo podobné omeletě. Do vajec je možné přidávat různé koření, bylinky, zeleninu, houby, sýr, maso, uzeniny, ale i těstoviny a další potraviny.
Připravit jí lze též na sladký způsob, kde vyměníte zeleninu za ovoce a sůl za cukr. Do sladké verze se hodí například jahody, maliny, skořice, hedvábné tofu, perníkové koření, čokoláda, ale i některé druhy sýrů, které se dobře doplňují právě s ovocem.
Recept na frittatu s kozím sýrem
- Doba přípravy: 10 minut
- Doba vaření: 12 minut
- Doba celkem: 25 minut
- Náročnost: snadné
- Počet porcí: 2

Potřebné ingredience
- 5 vajec
- 60 g kozího sýra
- Jarní cibulka
- Hrstka baby špenátu
- Cherry rajčata
- Olivy
- Hrstka zeleného hrášku
- Sušené bylinky (petržel, pažitka, bazalka)
- Sůl a pepř
- Olej
Postup přípravy
- V misce si rozkvedláme vejce, osolíme, opepříme, přidáme sušené bylinky
- Pánvičku lehce zastříkneme olejem ve spreji a zahřejeme
- Nalijeme vejce na rozehřátou pánvičku a přidáme připravenou zeleninu, zelený hrášek a přikryjeme pokličkou, ztlumíme plotýnku
- Pět minut před koncem přidáme kozí sýr a ještě přikryjeme pokličkou
- Hotovou frittatu přemístíme na talíř a servírujeme
S čím frittatu podávat
Hodí se k ní pečivo, ale i vařené nebo pečené brambory, batáty, dýně. Výtečný je rovněž zeleninový salát. Jíst se dá také samostatně, teplá i studená.
Jak si recept ještě vylepšit
Do frittaty můžete přidat, co máte rádi nebo potřebujete zužitkovat. Ať už je to zbylé maso od oběda, šunka, klobáska, různé druhy sýrů, tofu. Fantazii se meze nekladou, klidně si jí ochuťte hořčicí, přidejte semínka nebo oříšky, klíčenou řeřichu. Frittatu lze taktéž připravovat v troubě.

Komentáře