Cizrnový guláš s marinovaným tofu v multifunkčním hrnci

Cizrna má jemně oříškovou chuť a je velmi zdravá. Je to víc, než jen luštěnina. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C a E, také esenciální aminokyseliny, jako je isoleucin, lysin a tryptofan. Najdete v ní i prospěšné nenasycené mastné kyseliny – například kyselina olejová a kyselina linolová.

Za připomenutí stojí i obsažené minerály: zinek, fosfor, draslík, vápník, hořčík, mangan. Cizrna je rovněž označována za superpotravinu, která brzdí projevy stárnutí – prevence civilizačních chorob. Zamezuje přejídání, posiluje nervovou soustavu, imunitu, buňky, cévy, kosti. Prospívá trávení a je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin. O cizrně by se dalo napsat mnohem víc, ale vás určitě zajímá recept. Jdeme na to…

Postup na cizrnový guláš

  • Večer si namočím cizrnu (množství záleží na vás) někdo vaří jen pro sebe, druhý pro 5 osob
  • Ráno vodu sliju, cizrnu propláchnu a dám společně s vodou do multifuknčního hrnce – program luštěniny – já jsem vařila pod tlakem 20 minut
  • Po uběhnutí doby a odtlakování hrnce vodu sliju a cizrnu zatím nechám v sítku
  • Přepnu na hrnci program na restování a orestuji na trošce olivového oleje cibulku a česnek
  • K cibulce a česneku přidám i další zeleninu (já přidala papriku a kousek řapíkatého celeru)
  • Vypnu restování a přidám zpět cizrnu, rajčata z plechovky a trochu vody a opět zapnu na vaření pod tlakem 5 minut
  • Po odtlakování hrnce  přepnu zpět na resování a přidám marinované tofu, koření do guláše, domácí vegetu, bylinkvou sůl, pepř – krátce povařím
  • Pokud je směs řidší zahustíme moukou a vodou

A to je celé. Podáváme s chlebem nebo rýži, výtečná je i quinoa

Přeji dobré chutnání 

 

 

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.