FIT medovník z bezlepkových ovesných vloček

Spousta lidí nedokáže odolat laskominám. Nemusí to být zase tak těžké, pokud si člověk vytvoří zdravé stravovací návyky, postupně odvykne na vysoké dávky cukru (cukr = závislost) a nahradí mnohé potraviny těmi zdravějšími. Osobně už cukr nekupuji léta a vůbec nám v domácnosti nechybí.

K slazení používám přírodní varianty, jako je například Xylitol (březový cukr) s glykemickým indexem 7. Občas však ráda sáhnu po medu, i když jeho GI už je výš, stále se drží (budeme-li hovořit o kvalitním medu) v nízkých až středních hodnotách. Ale zase má jiné bonusy – jako jsou vitamíny a minerály i božskou chuť. A tak i přesto, že je med součástí tohoto receptu, můžeme hovořit o FIT zákusku.

Ono nejen při slazení, hraje svou roli i množství dané potraviny. Neznamená to, že toho zdravého mohu sníst kvanta. Co tím chci říci? V tomto receptu je minimum medu, ale samozřejmě pokud je člověk závislý na cukru a sladké chuti, použije tolik medu, kolik je mu příjemné. Jdeme na recept.

Pro zajímavost 

  • Nízký GI – do 55 jednotek
  • Střední GI – 56 až 69 jednotek
  • Vysoký GI – nad 70 jednotek

GI nám udává, jak rychle se v organismu využije glukóza z konzumovaného jídla. Aneb cukr vyvolává hlad/chuť po dalším cukru. Zjednodušeně – čím nižší GI potravin, tím lépe.

Ingredience na palačinky 

Ano, čtete správně. Tentokrát žádné pečení, ale opékání palačinek. K vytvoření palačinkového těsta na medovník jsem použila:

  • 2 vajíčka
  • 2 kávové lžičky medu
  • 1 kávovou lžičku skořice
  • 2 kávové lžičky čokoládového proteinu (nemusí být)
  • 2 kávové lžičky kakaa (dejte víc, pokud nebudete používat čokoládový protein)
  • 1 kávovou lžičku vanilkové esence
  • 150 g mletých (rozmixovaných) bezlepkových ovesných vloček
  • Rostlinné mléko – podle potřeby, aby vzniklo těsto palačinkové konzistence

Dále budete potřebovat

  • Kokosový nebo jiný olej na vymazání pánvičky – já použila kokosový ve spreji (s olejem šetřím)
  • Mleté ořechy (použila jsem mix ořechů) – množství baj očko
  • 120 g smetanový sýr Philadephia + 2 kávové lžičky medu (krém na potření palačinek)

Postup

  • Nejdříve si připravíme palačinky (je na vás, zda zvolíte malou nebo střední pánvičku. Více menších palačinek = vyšší dort)
  • Palačinky necháme vychladnout, poté každou namažame krémem a posypeme mletými ořechy. Takto skládáme jednu na druhou
  • Krém dáme i na poslední palačinku a hustě zasypeme mletými ořechy a snažíme se posypat i strany dortu
  • V lednici necháme uležet minimálně několik hodin (ideálně přes noc)
  • Na talířku před podáváním můžeme ještě zakápnout medem

A to je celé. Tak jednoduché to je a přitom tak moc dobré. Určitě vyzkoušejte. Přeji dobré chutnání 

 

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.