Vlastní kořenící směsi? Jejich výroba je jednodušší, než si myslíte!

Milujete letní grilování? Vaší nejoblíbenější místností v bytě či domě je kuchyně? Rodinu či přátelé překvapujete jednou specialitkou za druhou? Pak jste jistě mistry ve svém oboru. Protože se lze v kuchyni naplno realizovat a kupdarek.cz - Vlastní kořenící sm��si_na gabrielle.czzároveň připravit takové pochoutky, za které by se nemuseli stydět ani v restauracích oceněných Michelinskou hvězdou, jistě nám dáte za pravdu, že nejrůznější druhy koření jsou vaším „denním chlebem“. Bohužel řada kupovaných kořenících směsí je plná „éček“, glutamátů a soli. Proč si tedy nevyrobit vlastní kořenící směs do polévky nebo na gril? Máme pro vás několik famózních kombinací a praktických návodů.

Kořenicí směs na gril

Grilované masíčko, zelenina nebo snad ovoce? S touto po domácku vyrobenou grilovací směsí posunete chuť pokrmů na zcela novou úroveň.

Co budete potřebovat: špetku soli, kari, směs sladké a pálivé papriky, nastrouhaný muškátový oříšek, sušené oregano a bazalku, černý a růžový pepř a lžičku celého kmínu.

Příprava: směs můžete podrtit v moždíři nebo ji nasypat do elektrického či klasického mlýnku. Maso či zeleninu zbavte přebytečné vody a okořeňte těsně před položením na gril.

Kořenící směs na Čínu

Milujete sladkokyselé variace? Tak to určitě nedáte dopustit na lahodnou čínskou a thajskou kuchyni. Pokud si chcete připravit „Čínu“ podomácku, vyzkoušejte následující kořenící směs:

Co budete potřebovat: 3 lžíce kardamomu, lžičku mořské soli, 3 lžíce mletého sušeného zázvoru, 1 lžíci kari, 2 lžíce kurkumy, 2 lžíce koriandru, 1 lžíci nového koření, 1 lžíci kajenského pepře, lžičku skořice a lžičku namletého muškátového oříšku

Příprava: také tuto směs můžete buďto podrtit v moždíři nebo ji nasypat do mlýnku na koření. K masu či zelenině přidejte trošku sladké sójové omáčky a vedle nešlápnete ani se lžičkou medu.

Kořenící směs do polévek

Na klasické polévkové směsi zapomeňte. I ty jsou totiž plné umělých barviv a dochucovadel, včetně všudypřítomné soli. Raději si připravte domácí směs, která je vhodná jak do vývaru, tak do hustých a vydatných polévek.

Co budete potřebovat:  4 lžíce sušené petržele, lžička mořské soli, 3 lžíce sušeného česneku, 1 lžíci majoránky, 1 lžíci tymiánu, 1 lžičku černého pepře, 2 lžíce libečku, 1 lžičku nového koření a pro žlutější barvu vývaru můžete přidat lžičku kari nebo kurkumy.

Příprava: Jednotlivé suroviny přidejte buďto přímo do základu vývaru nebo opět podrťte a dochuťte až na závěr. Mějte na paměti, že vývar by nikdy neměl vřít, pouze maličko probublávat.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.