Hrátky v kuchyni i s nejmenšími!

Do kuchyně se chtě nechtě odebírá pravidelně každý z nás. Někdy nás vaření baví a dovedeme si dlouhé hodiny hrát nad kulinářskými delikatesami, jindy je to jen o nutnosti utišit volající žaludky a rychle zpět k dětem. Což takhle ale spojit příjemné s užitečným a občas do kuchyně přizvat i vaše malé ratolesti? Kromě příjemného bonusu, že zapracujete na svých budoucích pomocnících, se vaše děti zabaví a zároveň pochytí mnoho užitečného.

Škola hrou

Kromě zábavy se vaše dítka naučí spolupráci, soustředění, trpělivosti a zároveň opatrnosti. Loupání, krájení, míchání, vyvalování a plno dalších činností, s kterými se do té doby setkaly nanejvýš při výtvarce, jsou pro ně novým dobrodružstvím. Zároveň se zdokonalují motorika a koordinace. Trénovat mohou také hodiny a jednotky – přechody z mililitrů na litry, z gramů na dekagramy a kila. Všechny tyto prospěšné dovednosti dítě bude vnímat jako hru, tak mu nechte prostor v jeho kreativitě a projevení zručnosti. Velkým lákadlem je hodně barev, formičky různých tvarů, míchátka, nástroje, cukrátka a ovoce na ozdobení.

Bezpečnost nade vše

Pracovní podmínky se dají uzpůsobit. Klidně přesuňte míchací část na podlahu, ubude vám strachu z pádu ze židle a dítka ocení tolik potřebný přehled a přístup k tvorbě dle své libosti. Pečicí a vařicí část se bez supervize dospělých však neobejde.

Výsledek i úklid stojí za to

Než se moučník upeče, máte čas na úklid, který přece správný pomocník neopomene. Odměnou mu bude výplata v podobě laskominy. Radost v očích malého dítěte, které pomohlo mamince, něco vytvořilo a zároveň zaplnilo nejedno bříško, je k nezaplacení.

Do dětské podoby se dá převést skoro každý recept, chce to jen trochu hravosti a přemýšlení. Zde máme 3 osvědčené tipy:

1. Brownies s ovocem

·        4 vajíčka

·        180 g BIO cukru krystal z řady Korunní cukr

·        200 g másla

·        60 g hladké mouky

·        1 lžičku kypřícího prášku

·        60 g kakaa

·        200 g rozpuštěné hořké čokolády, ideálně alespoň 60%

·        půl lžičky vanilkového aroma

·        3 hrsti borůvek, jahod, drobného ovoce

·        Korunní cukr moučka v mlýnku

 Rozehřejeme troubu na 150 °C. Vajíčka s bio cukrem mícháme tak dlouho, až vynikne pěna. Mezi tím v mikrovlnce necháme rozpustit hořkou čokoládu s máslem. K pěně přisypeme mouku s kakaem, práškem do pečiva a vanilkovým aroma. Přidáme vychladlou čokoládu s máslem a dobře promícháme. Na závěr přimícháme borůvky, část si jich ale necháme stranou na zdobení. Formu na pečení vyložíme pečicím papírem. Brownies pečeme na 150 °C cca 25 až 30 minut. Těsto by mělo být zvenčí křupavé a zevnitř ještě jemně lepkavé a vláčné.

 Tip: Po vychladnutí můžeme brownies posypat čerstvým ovocem a pocukrovat Korunním cukrem v praktickém mlýnku či moučkový cukr přesejeme přes sítko.

2. Jednoduché sušenky

·        125 g másla či margarínu

·        100 g Korunního cukru hnědého

·        125 g Korunního cukru krystal

·        1 balení vanilkového cukru

·        1 vejce

·        1 balení kypřicího prášku

·        Špetka soli

·        225 g polohrubé mouky

·        150 g lentilek, čokolády či cukrářského zdobení

Na pánvi s pevným dnem rozehřejeme máslo. Přidáme cukry a jakmile se rozpustí vklepneme do směsi vejce. Přidáme mouku, kypřicí prášek a sůl. Rozmícháme a odstavíme z ohně. Jako poslední vmícháme lentilky nebo nasekanou čokoládu. Vznikne hutné těsto, ze kterého vytváříme hrudky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pokud máme po ruce cukrářské zdobení, posypeme jím sušenky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 10 minut.

3.  Jablečné mini štrúdly s hruškami

Těsto

·        150 ml bílého neslazeného jogurtu

·        1 prášek do pečiva

·        250 g másla (nebo jiného tuku)

·        500 g hladké mouky

 Náplň

·        přibližně 1 kg jablek

·        3 hrušky, ořechy

·        Korunní cukr hnědý

·        1 lžička jemně mleté skořice

·        strouhanka

Na ozdobu

·        Korunní cukr moučka v mlýnku

Máslo rozpustíme (klidně v mikrovlnce, ale opatrně, raději na menší výkon po delší dobu) a necháme ho trochu zchladnout. Na válu promícháme mouku s práškem do pečiva a přidáme jogurt. Přilijeme máslo a teď nastává ta nejlepší část, rukama hněteme z ingrediencí těsto. Zatímco necháme těsto chvíli odležet, připravíme si náplň. Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na velmi malé kostičky či podobné tvary. Nakonec smícháme s ořechy.

Těsto rozválíme, rozkrájíme na čtverečky, které naplníme ovocem a navrch je posypeme Korunním cukrem hnědým a mletou skořicí a navrch trochou strouhanky. Těsto zabalíme do mini štrúdlíků a dáme na plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova při 180 °C. Štrúdlíky nakonec ozdobíme cukrem moučkou v mlýnku.

Tip: Při závěrečném zdobení cukrem můžeme použít papírové šablony, které nám vykouzlí veselé ornamenty. Šablony si slze snadno vyrobit z papíru za pomoci nůžek či použít obyčejnou vidličku.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.