Do kuchyně se chtě nechtě odebírá pravidelně každý z nás. Někdy nás vaření baví a dovedeme si dlouhé hodiny hrát nad kulinářskými delikatesami, jindy je to jen o nutnosti utišit volající žaludky a rychle zpět k dětem. Což takhle ale spojit příjemné s užitečným a občas do kuchyně přizvat i vaše malé ratolesti? Kromě příjemného bonusu, že zapracujete na svých budoucích pomocnících, se vaše děti zabaví a zároveň pochytí mnoho užitečného.
Škola hrou
Kromě zábavy se vaše dítka naučí spolupráci, soustředění, trpělivosti a zároveň opatrnosti. Loupání, krájení, míchání, vyvalování a plno dalších činností, s kterými se do té doby setkaly nanejvýš při výtvarce, jsou pro ně novým dobrodružstvím. Zároveň se zdokonalují motorika a koordinace. Trénovat mohou také hodiny a jednotky – přechody z mililitrů na litry, z gramů na dekagramy a kila. Všechny tyto prospěšné dovednosti dítě bude vnímat jako hru, tak mu nechte prostor v jeho kreativitě a projevení zručnosti. Velkým lákadlem je hodně barev, formičky různých tvarů, míchátka, nástroje, cukrátka a ovoce na ozdobení.
Bezpečnost nade vše
Pracovní podmínky se dají uzpůsobit. Klidně přesuňte míchací část na podlahu, ubude vám strachu z pádu ze židle a dítka ocení tolik potřebný přehled a přístup k tvorbě dle své libosti. Pečicí a vařicí část se bez supervize dospělých však neobejde.
Výsledek i úklid stojí za to
Než se moučník upeče, máte čas na úklid, který přece správný pomocník neopomene. Odměnou mu bude výplata v podobě laskominy. Radost v očích malého dítěte, které pomohlo mamince, něco vytvořilo a zároveň zaplnilo nejedno bříško, je k nezaplacení.
Do dětské podoby se dá převést skoro každý recept, chce to jen trochu hravosti a přemýšlení. Zde máme 3 osvědčené tipy:
1. Brownies s ovocem
· 4 vajíčka
· 180 g BIO cukru krystal z řady Korunní cukr
· 200 g másla
· 60 g hladké mouky
· 1 lžičku kypřícího prášku
· 60 g kakaa
· 200 g rozpuštěné hořké čokolády, ideálně alespoň 60%
· půl lžičky vanilkového aroma
· 3 hrsti borůvek, jahod, drobného ovoce
· Korunní cukr moučka v mlýnku
Rozehřejeme troubu na 150 °C. Vajíčka s bio cukrem mícháme tak dlouho, až vynikne pěna. Mezi tím v mikrovlnce necháme rozpustit hořkou čokoládu s máslem. K pěně přisypeme mouku s kakaem, práškem do pečiva a vanilkovým aroma. Přidáme vychladlou čokoládu s máslem a dobře promícháme. Na závěr přimícháme borůvky, část si jich ale necháme stranou na zdobení. Formu na pečení vyložíme pečicím papírem. Brownies pečeme na 150 °C cca 25 až 30 minut. Těsto by mělo být zvenčí křupavé a zevnitř ještě jemně lepkavé a vláčné.
Tip: Po vychladnutí můžeme brownies posypat čerstvým ovocem a pocukrovat Korunním cukrem v praktickém mlýnku či moučkový cukr přesejeme přes sítko.
2. Jednoduché sušenky
· 125 g másla či margarínu
· 100 g Korunního cukru hnědého
· 125 g Korunního cukru krystal
· 1 balení vanilkového cukru
· 1 vejce
· 1 balení kypřicího prášku
· Špetka soli
· 225 g polohrubé mouky
· 150 g lentilek, čokolády či cukrářského zdobení
Na pánvi s pevným dnem rozehřejeme máslo. Přidáme cukry a jakmile se rozpustí vklepneme do směsi vejce. Přidáme mouku, kypřicí prášek a sůl. Rozmícháme a odstavíme z ohně. Jako poslední vmícháme lentilky nebo nasekanou čokoládu. Vznikne hutné těsto, ze kterého vytváříme hrudky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pokud máme po ruce cukrářské zdobení, posypeme jím sušenky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 10 minut.
3. Jablečné mini štrúdly s hruškami
Těsto
· 150 ml bílého neslazeného jogurtu
· 1 prášek do pečiva
· 250 g másla (nebo jiného tuku)
· 500 g hladké mouky
Náplň
· přibližně 1 kg jablek
· 3 hrušky, ořechy
· Korunní cukr hnědý
· 1 lžička jemně mleté skořice
· strouhanka
Na ozdobu
· Korunní cukr moučka v mlýnku
Máslo rozpustíme (klidně v mikrovlnce, ale opatrně, raději na menší výkon po delší dobu) a necháme ho trochu zchladnout. Na válu promícháme mouku s práškem do pečiva a přidáme jogurt. Přilijeme máslo a teď nastává ta nejlepší část, rukama hněteme z ingrediencí těsto. Zatímco necháme těsto chvíli odležet, připravíme si náplň. Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na velmi malé kostičky či podobné tvary. Nakonec smícháme s ořechy.
Těsto rozválíme, rozkrájíme na čtverečky, které naplníme ovocem a navrch je posypeme Korunním cukrem hnědým a mletou skořicí a navrch trochou strouhanky. Těsto zabalíme do mini štrúdlíků a dáme na plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova při 180 °C. Štrúdlíky nakonec ozdobíme cukrem moučkou v mlýnku.
Tip: Při závěrečném zdobení cukrem můžeme použít papírové šablony, které nám vykouzlí veselé ornamenty. Šablony si slze snadno vyrobit z papíru za pomoci nůžek či použít obyčejnou vidličku.
Komentáře