Kdo by to byl řekl, že za psychickou rovnováhu mají vliv naše střeva?

Střevní „mozek“ je řídícím managerem naší duševní pohody. Ve střevech se produkuje nejvíce serotoninu – hormonu štěstí. Naše střeva obývají bakterie, které ovlivňují fyzickou i duševní pohodu.

Gut brain je místo, odkud pramení skryté strachy, potlačované emoce, úzkosti, křivdy. Nalézá se zde také intuice. Vztah mozku a střevní mikrobioty ovlivňuje duševní rovnováhu a celkové zdraví. Tyto procesy se provádějí prostřednictvím bloudivého nervu, který umožňuje komunikaci mezi mozkem a střevy.

Zdravý životní styl = zdravá střeva=duševní život v rovnováze=fungující imunitní systém

Jak pečovat o svá střeva?

  • Pitný režim

  • Dostatek vlákniny

  • Pravidelný pohyb

  • Kvalitní spánek

  • Omezit konzumaci průmyslově zpracovaných potravin

  • Přírodní prebiotika a probiotika

  • Vyvážená / zdravá strava

  • Stop: kouření, alkoholu a většímu množství kávy

Časté chyby, kterými si škodíme

  • Nejsme během jídla v klidu

  • Hltání jídla (trávicí procesy začínají v ústech, je potřeba každé sousto proslinit) sliny obsahují první trávicí enzym

  • Příliš mnoho cukru ve stravě. Patří zde i cukr v moučných výrobcích. Cukr + obilí = plný žaludek nestrávených sacharidů

  • Kombinace sacharidů a bílkovin: sacharidy se tráví mnohem rychleji než bílkoviny. Díky této kombinaci sacharidy uvíznou v trávení déle, čímž škodí (tvorba toxinů, zahnívání). Například maso je ideální konzumovat se zeleninou. Přílohy k masu typu brambory (škroby-sacharidy) už jsou výživové harakiri..brambory samo o sobě nejsou sprostou potravinou, ale není dobré kombinovat je s bílkovinami. Dřív byly považovány za potravinu chudých, kde maso bylo výjimečně..je to kombinace moderní doby a skutečně se vyplatí věnovat pozornost kombinaci potravin. Totéž platí pro rýži a maso, těstoviny a maso

  • Nedostatek pohybu

  • Nedostatečný pitný režim

  • Hodně lepku ve stravě

  • Kouření

  • Hodně kávy

  • Alkohol

  • Nedostatek vlákniny

  • Přejídání

Pokud se často cítíte po jídle unavení, je to právě proto, že trávení dostává zabrat..po jídle se má člověk cítit plný elánu a svěží. Vždyť právě „natankoval“

Fotografie: Pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.