Dvoubarevné palačinky z maniokové mouky

Palačinky jsou velmi vděčné jídlo. Ať už na slaný nebo sladký způsob. Hodí se jak na snídani, oběd, večeři, ale i svačinku. Připravit si jí můžete i zdravějším způsobem. Stačí vyměnit klasický cukr za zdravější verzi slazení a obyčejnou mouku za pohankovou, kokosovou, mandlovou nebo třeba maniokovou, ale existují i další možnosti. Já si pro dnešní palačinku zvolila právě maniokovou mouku. 

Manioková mouka chcete-li mouka z cassavy se získává z kořene rostliny manioku. Tapioca nebo maniok je rostlina pocházející původně z Jižní Ameriky. Jde o škrob extrahovaný z kořene této rostliny. Použít lze při vaření i pečení. Manioková mouka je přirozeným zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Výhodou také je, že neobsahuje lepek a má nízký obsah cholesterolu. Bohatá je na vápník a vitamin C.

Palačinky z maniokové mouky 

  • 2 vejce
  • Xylitol nebo jinou alternativu za běžný cukr (já moc nesladím, dávám pouze 1 kávovou lžičku)
  • Kakao 1 až 2 polévkové lžíce (pouze do poloviny těsta)
  • Špetka soli
  • 350 ml rostlinného mléka
  • Manioková mouka – řídím hustotou těsta

Každá mouka má jinou savost a navíc nikdy nevážím, řídím se zkrátka těstem. Na palčinky má být těsto lité, ale ne úplně řídké. Tady platí totéž. Vyšlehám vejce a přidám ostatní ingredience mimo kakaa. Z připraveného těsta si odeberu menší část a ještě vmíchám kakao. Světlého těsta bude více.

Tmavé těsto vložím do pytlíku s ustřiženou špičkou a na pánvičku nanáším nejdříve na celou plochu světlé těsto (tak, jak jsme běžně zvyklí) a kakaovým tvořím pomocí pytlíku do světlého kolečka. Mohou to být však i jiné vzory – třeba kytičky, srdíčka. Pracvat však musíte rychle.

Hotové palačinky plníme tím, co máme rádi. Marmeládou, tvarohem pudinkem, ovocem, poléváme čokoládou, zdobíme klidně zmrzlinou, sypeme oříšky apod.

Přeji dobré chutnání 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.