Palačinky jsou velmi vděčné jídlo. Ať už na slaný nebo sladký způsob. Hodí se jak na snídani, oběd, večeři, ale i svačinku. Připravit si jí můžete i zdravějším způsobem. Stačí vyměnit klasický cukr za zdravější verzi slazení a obyčejnou mouku za pohankovou, kokosovou, mandlovou nebo třeba maniokovou, ale existují i další možnosti. Já si pro dnešní palačinku zvolila právě maniokovou mouku.
Manioková mouka chcete-li mouka z cassavy se získává z kořene rostliny manioku. Tapioca nebo maniok je rostlina pocházející původně z Jižní Ameriky. Jde o škrob extrahovaný z kořene této rostliny. Použít lze při vaření i pečení. Manioková mouka je přirozeným zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Výhodou také je, že neobsahuje lepek a má nízký obsah cholesterolu. Bohatá je na vápník a vitamin C.
Palačinky z maniokové mouky
- 2 vejce
- Xylitol nebo jinou alternativu za běžný cukr (já moc nesladím, dávám pouze 1 kávovou lžičku)
- Kakao 1 až 2 polévkové lžíce (pouze do poloviny těsta)
- Špetka soli
- 350 ml rostlinného mléka
- Manioková mouka – řídím hustotou těsta
Každá mouka má jinou savost a navíc nikdy nevážím, řídím se zkrátka těstem. Na palčinky má být těsto lité, ale ne úplně řídké. Tady platí totéž. Vyšlehám vejce a přidám ostatní ingredience mimo kakaa. Z připraveného těsta si odeberu menší část a ještě vmíchám kakao. Světlého těsta bude více.
Tmavé těsto vložím do pytlíku s ustřiženou špičkou a na pánvičku nanáším nejdříve na celou plochu světlé těsto (tak, jak jsme běžně zvyklí) a kakaovým tvořím pomocí pytlíku do světlého kolečka. Mohou to být však i jiné vzory – třeba kytičky, srdíčka. Pracvat však musíte rychle.
Hotové palačinky plníme tím, co máme rádi. Marmeládou, tvarohem pudinkem, ovocem, poléváme čokoládou, zdobíme klidně zmrzlinou, sypeme oříšky apod.
Přeji dobré chutnání
Komentáře