Mák je velmi zdravý a nedoceněný. Vedle vápníku obsahuje i spousty dalších minerálních látek a vitamínů. Také je zdrojem „hodných“ tuků – především mastné kyseliny stearové, linolové a palmitové. Z vitamínů je to hlavně vitamin E, ale i skupina vitaminu B. Vápníku obsahuje mák až 12x více, než mléko. Dalšími minerály jsou pak draslík, hořčík, železo, měď, zinek, mangan, sodík a fosfor.
Jak já často a ráda říkávám, když už mlsat, tak zdravě. Ať si z toho tělo vytáhne spoustu výhod.
Ingredience na korpus
- 260 g vaječných bílků (kupuji 0,5 litru bílků v krabici, jako malé mléko) ale pokud najdete využití pro žloutky, které vám zůstanou, pak klidně použijte bílky z čerstvých vajec
- 80 g mletý mák
- 45 g xylitolu nebo jiné sladidlo
- 60 g pohanková mouka
- Špetička soli
Postup:
- Bílky vyšlehám se špetkou soli do pěny, ale ne úplně do tuhého sněhu, aby nebyl korpus příliš suchý
- Do bílkové pěny přidám smíchané suché ingredience po troškách a vmíchám už ručně, jen lehkým obrácením těsta sem a tam
- Těsto naliju na plech s pečícím papírem a vložím do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů – peču 6 minut
- Po vytažení rozříznu korpus napůl a vytáhnu ven, opatrně překlopím a sundám papír na pečení
Připravím si krém:
- Mascarpone a smetanový sýr Philadelphia 1:1, Xylitol a vanilková esence (můžete použít i jiný krém nebo místo Philadelphie použít tvaroh)
- Oba korpusy pomažu meruňkvou marmeládou (může být jiná)
- Na jeden z nich nanesu i krém (používám sáček s ustřiženou špičkou) a přiklopím druhou polovinou korpusu
- Totéž udělám i z horní části zákusku – namažu marmeládu a pomocí sáčku nanesu krém – vidličkou udělám vlnky
- Nakonec ještě posypu (už nemletým) mákem a přidala jsem sušené ovoce (maliny a ananas)
- Dám do lednice ztuhnout – stačí na 2 hodiny
Přeji dobré chutnání
Komentáře