Tento zdravý koláč je bez cukru, lepku, vajec a mléčných výrobků. Je svěží, sladký díky ovoce, tak akorát a rozhodně zajímavým zpestřením jídelníčku. Obohatíte jej tak o vitamíny, minerály, vlákninu, ale i bílkoviny, protože jsem do základu použila vegetariánský vanilkový protein. Nebudu vás napínat a jdeme na recept.
Použité ingredience
- 120 g jemně strrouhané mrkve (nebo rozmixovat)
- 160 g ananasu (rozmixovat – můžete přidat do mixéru k mrkvi)
- 6 g lněné semínko (díky své gelové konzistenci po nasátí tekutin nahradí vejce) – semínka namočte nejdřív na hodinu do trochu vody
- 8 g prášková veganská náhrada za vejce – nebo použijte kukuřičný škrob
- 1 polévková lžíce kokosového oleje
- 50 g manioková mouka
- 50g bezlepkové ovesné vločky
- 2 polévkové lžíce kokosové mouky
- 2 polévkové lžíce mletá semínka mix nebo mleté ořechy
- 1 kávová lžička skořice
- 30 g vanilkový vegetariánský protein (nemusí být, pak ale přidejte mouku a vanilku)
- Půl kávové lžičky jedlé sody a půl kávové lžičky prášku do pečiva (nebo lžičku jednoho či druhého)
- Voda nebo roslinné mléko podle potřeby (asi 2 menší sklenky)
Ingredience na krém
- 120 g kešu ořechů – namočit na 2 hodiny
- 120 g kokosové smetany
- 15 g kokosový olej
- Šťáva z jednoho pomeranče
- Špetka kurkumy
Jak na to
- Nejdříve rozmixuji nebo nastrouhám mrkev
- K mrkvi přidám ananasové pyré (nebo mixuji současně)
- Pak přidám i další ingredience a vymíchám těsto
- Naliji do vymazané a semínky vysypané formy
- Pekla jsem na 160 stupňů / 30 minut v horkovzdušné fritéze
- Upečený koláč nechám vychladnout a připravím si krém
Krém
- Namočené kešu ořechy přemístím do mixéru a zaliji šťávou z pomeranče – rozmixuji na kaši
- Pak přidám kokosovou smetanu, kokosový olej a kurkumu a vyšlehám do krému
- Hotový krém rozetřu na povrch koláče a nechám v lednici ztuhnout
- Před podáváním libovolně ozdobím
Přeji dobré chutnání
Komentáře