Tyto šátečky vznikly z touhy si zamlsat, ale zdravě. Protože jsem v po-detoxikačním období, kde nepatří cukr a lepek se přidává pozvolna. Vy si je můžete osladit, i když si myslím, že to není vůbec potřeba, pokud použijete jako nálpň sladké ovoce – v mém případě to byly borůvky. Šátečky určitě ještě zopakuji, protože mi velmi chutnaly a budu se k nim vracet. Ono už batáty mají samo o sobě nasládlou chuť, proto se jedly velmi příjemně.
Použité ingredience
- 1 batát (přibližně 180 g)
- 40 g arašídové máslo (nebo jiné)
- 10 g kokosový olej
- 80 g kokosový kefír (nebo jogurt) může být i sójový či jiný
- Špetka kurkumy
- 100 g mouky einkorn
- 150 g maniokové mouky (nebo jiná bezlepková varianta)
- Na špičku lžičky prášek do pečiva nebo jedlá soda
- Borůvky – jako náplň
- Kokosová mouka na posyp – na úplný závěr místo cukru
Množství odpovídá 9 ks šátečků
Jak na to?
- Nejdřív si uvařím batáty a nastrouhám na jemném struhadle
- K batátům přidám máslo, olej, kefír a kurkumu – pořádně promíchám
- Potom zapracuji mouku einkorn a prášek do pečiva
- Na pracovní desku si nasypu kopeček maniokové mouky a vyškrábnu těsto – ručně mouku zapracovávám a stále podsypávám, dokud nevznikne nelepivé těsto
- Z těsta udělám kouli a vložím na hodinku do lednice
- Poté uždibuji z těsta kousíčky cca 55 – 60 g a na pracovní desce rozplácnu, vložím borůvky a zabalím jako šáteček
- Šátečky postříkám lehce kokosovým olejem ve spreji a dám péct
- Pekla horkovzdušná fritéza na 180 stupňů / 15 minut
- Po vytažení nechám vychladnout a popráším kokosovou moučkou
Přeji dobré chutnání
Komentáře