Batátové šátečky bez cukru se sníženým obsahem lepku

Tyto šátečky vznikly z touhy si zamlsat, ale zdravě. Protože jsem v po-detoxikačním období, kde nepatří cukr a lepek se přidává pozvolna. Vy si je můžete osladit, i když si myslím, že to není vůbec potřeba, pokud použijete jako nálpň sladké ovoce – v mém případě to byly borůvky. Šátečky určitě ještě zopakuji, protože mi velmi chutnaly a budu se k nim vracet. Ono už batáty mají samo o sobě nasládlou chuť, proto se jedly velmi příjemně.

Použité ingredience 

  • 1 batát (přibližně 180 g)
  • 40 g arašídové máslo (nebo jiné)
  • 10 g kokosový olej
  • 80 g kokosový kefír (nebo jogurt) může být i sójový či jiný
  • Špetka kurkumy
  • 100 g mouky einkorn
  • 150 g maniokové mouky (nebo jiná bezlepková varianta)
  • Na špičku lžičky prášek do pečiva nebo jedlá soda
  • Borůvky – jako náplň
  • Kokosová mouka na posyp – na úplný závěr místo cukru

Množství odpovídá 9 ks šátečků

Jak na to? 

  • Nejdřív si uvařím batáty a nastrouhám na jemném struhadle
  • K batátům přidám máslo, olej, kefír a kurkumu – pořádně promíchám
  • Potom zapracuji mouku einkorn a prášek do pečiva
  • Na pracovní desku si nasypu kopeček maniokové mouky a vyškrábnu těsto – ručně mouku zapracovávám a stále podsypávám, dokud nevznikne nelepivé těsto
  • Z těsta udělám kouli a vložím na hodinku do lednice
  • Poté uždibuji z těsta kousíčky cca 55 – 60 g a na pracovní desce rozplácnu, vložím borůvky a zabalím jako šáteček
  • Šátečky postříkám lehce kokosovým olejem ve spreji a dám péct
  • Pekla horkovzdušná fritéza na 180 stupňů / 15 minut
  • Po vytažení nechám vychladnout a popráším kokosovou moučkou

Přeji dobré chutnání 

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.