Je vhodné jíst flekaté banányO tom, že jsou banány velmi zdravé, nemusíme vést dlouhé diskuze. Co by vás však mohlo zajímat je, zda jíst banány zralé či přezrálé, kde jsou již patrné tmavé fleky. Možná, že si myslíte, že je to vlastně jedno, ale to se mýlíte. Během dozrávání banánů se mění jejich výživové vlastnosti. Nejspíš vám neuniklo, že čím je banán zralejší, tím sladší je jeho chuť. K tomu dochází proto, že fermenty, které plody banánů obsahují, neustále rozkládají škrob a mění jej na jednoduché cukry. Toto narůstající množství způsobuje to, že jsou banány čím dál sladší, jak postupně zrají.

Přezrálé banány proti rakovině

Pokud ochutnáte banán, který je přezrálý, konzumujete vlastně čistý cukr. Banán má mimo řady zdraví prospěšných vlastností i protirakovinné a antioxidační účinky. A co to má společného s přezrálým banánem? Právě tyto unikátní vlastnosti ještě sílí, když je banán pokrytý tmavými flíčky. Tyto flíčky se odborně nazývají sloučeninou TNF a je poměrně efektivní v boji se zhoubným bujením. Čím více flíčků má banán, tím větší schopnosti k posílení imunity má. Zralý banán patří mezi jeden z nejúčinnějších protirakovinných prostředků. Také je vhodný jako dopingový prostředek, pokud potřebujete svému tělu ihned dodat energii. Právě proto jsou banány oblíbené po velké fyzické zátěži u sportovců.

Hubnete? Pak jedině zelené banány!

Nicméně nutno dodat, že banán představuje také docela kalorickou nálož. Pokud tedy bojujete s nadváhou, sáhněte raději po zeleném ovoci či banánu, který není přezrálý. Vhodné jsou také druhy zvané „baby banány“ které vám prospějí v zeleném stavu. Drobné zelené banány obsahují rovněž řadu vitamínů a stopových prvků. Hlavním prospěchem zelených banánů je zadržování draslíku v těle. Zvlášť pokud denně popíjíte kávu nebo čaj, snižujete si tělesnou úroveň draslíku. Proto si dopřejte denní dávku zelených banánů a tím si zachovejte tento životně důležitý prvek ve vašem těle v optimální míře.

Fotografie publikována se svolením patpitchaya Photography/FreeDigitalPhotos.net

KOREKCE: Nikol Sotolářová