Tento jednoduchý zákusek, který nepotřebuje účast vaší trouby si zamilují především ti, kteří zbožňují chuť hořké čokolády. Je tak snadný, že si ho zamilujete už jen pro jeho jednoduchost. Jestliže však dáváte přednost čokoládě mléčné, můžete bezpochyby použít i tu. Fantazii se zkrátka meze nekladou.
Základ – tedy korpus toho koláče tvoří pouze 3 ingredience
- Ovesné nebo jiné vločky (já použila jáhlové a ovesné bezlepkové) 170 g
- Hořká čokoláda 130 g
- Kokosová nebo sójová smetana 260 ml
Krém na koláč
Vyšlehala jsem vaničku mascarpone, mističku domácího tvarohu s Xylitolem a vanilkovou pastou – celkem jsem měla cca 460 g krému. Ovšem krém můžete použít takový, jaký máte rádi. Koláč je skvělý i sám o sobě a vůbec už krém dávat nemusíte. Stačí na talíři ozdobit třeba šlehačkou a ovocem. Nebo použít jogurt či kopeček tvarohu, pro zdravější variantu.
Poznámka: Xylitol je přírodní sladilo (březový cukr) jeho glykemický index je pouze 7 oproti běžnému cukru, který má vysoký glykemický index (kolem 68)
Postup
- V kastrůlku ohřejete (nevařit!) smetanu a roztopíte v ní na kousíčky nalámanou čokoládu a do této čokoládové dobroty zamícháte vločky
- Směs nalijete do formy vystalené pečícím papírem nebo potravinovou fólií (lépe se pak s korpusem manipuluje)
- Vložíte na 3 hodiny do lednice a pak už jen korpus vyloupnete a vložíte zpátky do formy už bez papíru a nalijete krém (pokud jej budete dávat)
- Celé opět vložíte do lednice a necháte ztuhnout (ideálně přes noc)
- Pak už ozdobíte libovolným ovocem a můžete potěšit chuťové pohárky
Zákusek je opravdu až legračně jednoduchý, vypadá úžasně a chutná ještě lépe
Komentáře