Kdo mě zná, tak moc dobře ví, že vařím a peču baj očko. Občas mě osvítí duch svatý a nějaký recept si napíšu. Ale to jen proto, abych ho mohla předat dál. Když se pak znovu vrhám na stejné jídlo, stejně zvolím zase trochu jiný postup. To proto, že záleží také na tom, jaké ingredience mám zrovna k dispozici. Tentokrát to byla mouka Einkorn a špaldová.
Mouka z pšenice Einkorn je jednou z prvních rostlin, jež byla domestikována a kultivována, a to před více jak 10 000 lety. Dalo by se tedy říci, že jde o starou pšenici pro moderní pečení. Mouky typu Špalda, Einkorn, Emmer či Kamut se zase vracejí na náš stůl. A to je jen dobře. Není to sice nejlevnější záležitost, ale pokud jde o zdraví, to je na 1. místě.
Na čokoládovou babku jsem tedy použila tyto 3 mouky
- Celozrnná špaldová mouka 50 g
- Hladká špaldová mouka 200 g
- Mouka Einkorn 50 g
To máme 300 g mouky. Dále jsem přidala
- 1 vajíčko
- Špetku soli
- Vanilkovou pastu (půl kávové lžičky)
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 4 polévkové lžíce Xylitolu (nebo jiné sladidlo)
- Instatntní droždí 5 g
- Rostlinné mléko podle potřeby
V robotu nechám těsto vymíchat do hladké a pružné kuličky, přemístím do olejem vymazané mísy a těsto nechám kynout. Po hodině jej na pracovní desce ponatahuji, popřekládám a opět vložím do mísy a nechám ještě další hodinu kynout. Můj dojem je, že delší kynutí těstům svědcí a natahování a zpracování těsta jej učiní pružnější.
Čokoládová poleva
Zatím, co těsto ještě kyne, připravím čokoládovou polevu. Pokud si chcete práci zjednodušit, můžete použít hotovou čokoládovou náplň, Nutellu nebo místo čokolády udělat skořivový krém, oříškovou plňku a skvělý je i mák.
V kastrůlku roztopím kokosový olej, přidám kakao, Xylitol a rozmíchám na kaši. Tuto směs pak ještě mírně teplou (ne horkou) natírám na plát těsta. Přidat můžete i skořici.
Vykynuté těsto vyklopím na pracovní desku a vyválím na plát, který potřu čokoládovou nebo jinou plňkou. Sroluji jako roládu, kterou uprostřed roztříhnu (rozříznu) a zapletu ze dvou copánků. Vložím do vymazané formy, ale můžete i stočit do věnečku. Necháme ještě 20 minut odpočívat a před pečením stříknu kokosovým olejem ve spreji a posypu semínky nebo oříšky. Peču v předehřáté troubě na 190 stupňů (pak snížím na 170 stupňů) / 50 minut, ale každý zná svou troubu nejlépe. Čas se může tedy lišit.
Sirup po upečení
Po upečení přeliji babku sirupem: horká voda, Xylitol, vanilková pasta a rumové aroma nebo trošinku rumu a nechám vychladnout.
Přeji dobré chutnání
Komentáře