Pečené nektarinky jsou skvělou svačinkou i dezertem. Pochutnáte si zdravým způsobem. Samozřejmě, že je mnohem lepší konzumovat ovoce čerstvé. Občas se však stane, že se doma nashromáždí ovoce více a je potřeba jej zužitkovat. Na pečení koláče mi nezbyl čas, proto jsem zvolila tento rychlejší a snadnější postup. Přesto jsem si výtečně pochutnala.
Jak na to?
- Nektarinky umyju, rozpůlím a vypeckuji. Vyskládám na pekáček, který pomažu máslem nebo olejem – lze také použít silikonovou pečící podložku nebo papír na pečení
- Nektarinky posypu Xylitolem nebo třtinovým cukrem, kokosým – záleží na vás
- Každou půlku nektarinky zakápnu vanilkovou esencí (nebo lze použít rovnou vanilkový cukr)
- Následně je lehce popráším skořicí
Nektarinky vložím do horkovzdušné fritézy / trouby (nebo obyčejné trouby). Na horkovzduch jsem pekla 20 minut na 170 stupňů. Z toho 10 minut odkryté a 10 minut přikryté. V klasické (obyčejné) troubě doporučuji troubu nejřív rozehřát. Výhodou fritézy je, že tam připravím menší množství jídla a nemusím zapínat troubu. Použít lze také multifunkční hrnec se zapékací hlavicí.
- Upečené nektarinky položím na dezertní talířek a přidám jogurt, může být také tvaroh nebo jiný krém (třeba z Mascarpone)
- Přeliji karamelovým sirupem (či jiným) a ozdobím oříšky nebo posypu semínky, kokosem, strouhanou čokoládou…
TIP: místo jogurtu můžete dát i jinou náplň: oříškovou, makovou, drobky sešenek
Přeji dobré chutnání
Komentáře