Spousta lidí nedokáže odolat laskominám. Nemusí to být zase tak těžké, pokud si člověk vytvoří zdravé stravovací návyky, postupně odvykne na vysoké dávky cukru (cukr = závislost) a nahradí mnohé potraviny těmi zdravějšími. Osobně už cukr nekupuji léta a vůbec nám v domácnosti nechybí.
K slazení používám přírodní varianty, jako je například Xylitol (březový cukr) s glykemickým indexem 7. Občas však ráda sáhnu po medu, i když jeho GI už je výš, stále se drží (budeme-li hovořit o kvalitním medu) v nízkých až středních hodnotách. Ale zase má jiné bonusy – jako jsou vitamíny a minerály i božskou chuť. A tak i přesto, že je med součástí tohoto receptu, můžeme hovořit o FIT zákusku.
Ono nejen při slazení, hraje svou roli i množství dané potraviny. Neznamená to, že toho zdravého mohu sníst kvanta. Co tím chci říci? V tomto receptu je minimum medu, ale samozřejmě pokud je člověk závislý na cukru a sladké chuti, použije tolik medu, kolik je mu příjemné. Jdeme na recept.
Pro zajímavost
- Nízký GI – do 55 jednotek
- Střední GI – 56 až 69 jednotek
- Vysoký GI – nad 70 jednotek
GI nám udává, jak rychle se v organismu využije glukóza z konzumovaného jídla. Aneb cukr vyvolává hlad/chuť po dalším cukru. Zjednodušeně – čím nižší GI potravin, tím lépe.
Ingredience na palačinky
Ano, čtete správně. Tentokrát žádné pečení, ale opékání palačinek. K vytvoření palačinkového těsta na medovník jsem použila:
- 2 vajíčka
- 2 kávové lžičky medu
- 1 kávovou lžičku skořice
- 2 kávové lžičky čokoládového proteinu (nemusí být)
- 2 kávové lžičky kakaa (dejte víc, pokud nebudete používat čokoládový protein)
- 1 kávovou lžičku vanilkové esence
- 150 g mletých (rozmixovaných) bezlepkových ovesných vloček
- Rostlinné mléko – podle potřeby, aby vzniklo těsto palačinkové konzistence
Dále budete potřebovat
- Kokosový nebo jiný olej na vymazání pánvičky – já použila kokosový ve spreji (s olejem šetřím)
- Mleté ořechy (použila jsem mix ořechů) – množství baj očko
- 120 g smetanový sýr Philadephia + 2 kávové lžičky medu (krém na potření palačinek)
Postup
- Nejdříve si připravíme palačinky (je na vás, zda zvolíte malou nebo střední pánvičku. Více menších palačinek = vyšší dort)
- Palačinky necháme vychladnout, poté každou namažame krémem a posypeme mletými ořechy. Takto skládáme jednu na druhou
- Krém dáme i na poslední palačinku a hustě zasypeme mletými ořechy a snažíme se posypat i strany dortu
- V lednici necháme uležet minimálně několik hodin (ideálně přes noc)
- Na talířku před podáváním můžeme ještě zakápnout medem
A to je celé. Tak jednoduché to je a přitom tak moc dobré. Určitě vyzkoušejte. Přeji dobré chutnání
Komentáře