Celozrnný chléb jsem zvolila s chia a lněnými semínky, ale je na vás, kterému typu pečiva dáváte přednost. Žito obsahuje více vlákniny, vitamínů i minerálů. Pokud budete chtít ještě o level zdravější pečivo, pak je to žitný kváskový chléb se semínky.
Pečivo z celozrnné žitné mouky je spojováno s řadou přínosů pro zdraví – lepší zdraví trávicího traktu, přínos pro zdraví srdce a lepší kontrola hladiny cukru v krvi. Ne každému však musí vyhovovat či chutnat. Pokud nemáte žádná zdravotní omezení a tento typ pečiva vám chutná, pak jej neváhejte pravidelně zařazovat do jídelníčku.
Použité ingredience
- Pečivo z celozrnné žitné mouky
- Jakýkoli krémový sýr
- Olivy s cheddarem (nebo zvlášť olivy a sýr)
- Pekanové ořechy (nebo jiné)
- Hříbky dle vašeho výběru
- Lněný olej (kvůli omega-3)
- Koření: sůl, pepř, kmín, tymián
Postup
- Každý plátek chleba potřu sýrem a pokapu lněným olejem
- Přidám ve vodě dušené hříbky, které jsem ochutila kmínem, pepřem, tymiánem a solí – dusím do vypaření tekutiny (přibližně 10 minut)
- Na hříbky uložím olivy a sýr i pekanové ořechy
TIP: Místo sýra můžete použít avokádo, které si rozmačkáte vidličkou a přidáte rovnou lněný olej, který je právem považován za přírodní zázrak.
Komentáře