Nepečené zákusky se těší velké oblibě. Jsou snadné a připravené poměrně rychle. Nevýhodou je pouze čekání, až nám to v lednici všechno hezky ztuhne a chutě se propojí. Zákusky, kde je v základu tvaroh, ricotta nebo jogurt, jsou osvěžující a většina lidí je má ráda. Použít se dají i bezlaktózové varianty. V podstatě jde o moučník, kde se fantazii meze nekladou. A to jak při zhotovování korpusu, krému, tak i při dekorování zákusku.
Recept na nepečený mangový číský dort
- Doba přípravy: 25 minut
- Doba při dokončení: 10 minut
- Doba celkem: 35 minut
- Náročnost: snadné
- Počet porcí: 8 ks
Použité ingredience na korpus
- 200 g směs: ovesné vločky, chia semínka, lněná semínka, mandlová mouka, strouhaný kokos
- Voda (od oka)
- Šťáva z půl limetky
- 30 g rozpuštěný kokosový olej
- Libovolné slazení: javorový, čekankový, datlový sirup apod.
Použité ingredience na krém
- 1 mango
- 180 g Philadephie
- 200 g tvarohu
- 40 g vanilkového proteinu (lze nahradit třeba kokosovou či mandlovou moukou)
- 40 g roztopený kokosový olej
Postup přípravy
- Nejdříve si připravíme korpus – smícháme suché ingredience s olejem a sladidlem, postupně přidáváme vodu, aby vznikla hustá hmota
- Necháme hmotu na korpus odležet (nasáknout tekutinu) – přibližně 10 a více minut
- Zatím si připravíme krém – vše smícháme v mixéru
- Hmotu pomocí namočených rukou „uťapeme“ do formy na koláč (já používám papír na pečení, lépe se pak s dortem manipuluje, při vytahování z formy)
- Na korpus nalijeme krém a dáme přes noc do lednice (nebo připravíme ráno a večer dozdobíme)
- Po ztuhnutí libovolně ozdobíme – čokoláda, oříšky, semínka, granola, ovoce atd.
Jak si recept ještě více zjednodušit
Můžete udělat oblíbený piškotový dort, kdy střídáte piškoty s krémem. Nebo na korpus použít rozemleté sušenky smíchané s máslem. Co je však u tohoto zákusku výjimečné, je spojení manga a kokosu. Tedy kokosový olej, který kromě skvělé chuti zajistí ztuhnutí krému se báječně doplňuje s mangem. Do krému můžete přidat i strouhaný kokos, pokud nebude součástí korpusu.
Komentáře