O cizrně ví patrně každý, že je zdrojem vitaminu B1, B2, B3, B9 a beta-karotenu, rostlinných bílkovin a minerálů, jako je hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek, železo. Má také celou řadu přínosů na zdraví.
- Podporuje redukci váhy
- Prospívá pokožce
- Snižuje hladinu cholesterolu
- Prospívá našemu zažívání / prevence zácpy
- Posiluje imunitní systém
- Napomáhá růstu svalů
- Prospívá zdraví nervového systému
- Má antioxidační účinky
- Působí na správnou srdeční činnost
Tato polévka vznikla náhodou, když jsem potřebovala zužitkovat otevřené konzervy. Nicméně mě její chuť natolik oslovila, že se k ní budu určitě vracet a namísto konzervy dám přednost čerstvé mrkvní s hráškem a cizrnu si uvařím. I když to určitě změní její chuť, protože použitý nálev zde udělal své. Tím je tak trochu výjimečná a nezvyklá.
Potřebné ingredience na polévku
- Konzervu cizrny (nebo suchou cizrnu, kterou si přes noc namočíte a druhý den uvaříte)
- Konzervu hrášek s mrkví (ideálně však použít čerstvé potraviny) pokud však pospícháte, je to skvělá pomoc
- Dochucovadla: sůl, pepř, cibule, česnek, pažitka, domácí nebo kupovaná vegeta
- Sójová nebo kokosová smetana
- Batáty
Jak na to?
Očistíme si batáty a nakrákíme na kostky, které obalíme ve směsi: olivový olej, sůl, pepř, sušený česnek a upečeme v troubě – zatímco se batáty pečou, připravíme polévku…
Pokud používáme cizrnu i hrášek s mrkví v konzervě, slijeme tyto nálevy a nalijeme do mixéru
K nálevu přidáme část cizrny a část mrkve a společně rozmixujeme
Nalijeme do kastrůlku a přidáme zbytek obsahu z konzerv a dochucovadla, přivedeme k varu a zjemníme smetanou
Hotovou polévlu nalijeme na talíř a přidáme pečené batáty. Ještě můžeme posypat pažitkou nebo jinými vhodnými bylinkami či klíčky
Přeji dobru chuť
Komentáře