Jednoduchá krémová cizrnová polévka s pečenými batáty

O cizrně ví patrně každý, že je zdrojem vitaminu B1, B2, B3, B9 a beta-karotenu, rostlinných bílkovin a minerálů, jako je hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek, železo. Má také celou řadu přínosů na zdraví. 

  • Podporuje redukci váhy
  • Prospívá pokožce
  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • Prospívá našemu zažívání / prevence zácpy
  • Posiluje imunitní systém
  • Napomáhá růstu svalů
  • Prospívá zdraví nervového systému
  • Má antioxidační účinky
  • Působí na správnou srdeční činnost

Tato polévka vznikla náhodou, když jsem potřebovala zužitkovat otevřené konzervy. Nicméně mě její chuť natolik oslovila, že se k ní budu určitě vracet a namísto konzervy dám přednost čerstvé mrkvní s hráškem a cizrnu si uvařím. I když to určitě změní její chuť, protože použitý nálev zde udělal své. Tím je tak trochu výjimečná a nezvyklá.

Potřebné ingredience na polévku 

  • Konzervu cizrny (nebo suchou cizrnu, kterou si přes noc namočíte a druhý den uvaříte)
  • Konzervu hrášek s mrkví (ideálně však použít čerstvé potraviny) pokud však pospícháte, je to skvělá pomoc
  • Dochucovadla: sůl, pepř, cibule, česnek, pažitka, domácí nebo kupovaná vegeta
  • Sójová nebo kokosová smetana
  • Batáty

Jak na to? 

Očistíme si batáty a nakrákíme na kostky, které obalíme ve směsi: olivový olej, sůl,  pepř, sušený česnek a upečeme v troubě – zatímco se batáty pečou, připravíme polévku…

Pokud používáme cizrnu i hrášek s mrkví v konzervě, slijeme tyto nálevy a nalijeme do mixéru

K nálevu přidáme část cizrny a část mrkve a společně rozmixujeme

Nalijeme do kastrůlku a přidáme zbytek obsahu z konzerv a dochucovadla, přivedeme k varu a zjemníme smetanou

Hotovou polévlu nalijeme na talíř a přidáme pečené batáty. Ještě můžeme posypat pažitkou nebo jinými vhodnými bylinkami či klíčky

Přeji dobru chuť 

 

 

 

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.